Over ons

Over ons

In 2007 werd Schuttershof overgenomen door Coöperatie Esbeek. Gedurende twee termijnen werd Schuttershof beheerd door uitbaters Harm Soetens en Gerrit en Ellen van Gerven. Toen Gerrit en Ellen na 6,5 jaar besloten het stokje over te dragen werd besloten het beheer bij de Coöperatie zelf neer te leggen. In de roerige tijden van Corona opende café Schuttershof op 1 juni haar deuren weer, in een nieuw jasje, maar met de oude vertrouwde en enthousiaste gezichten.

Een nieuwe start

Vanaf 1 juni 2020 wordt Schuttershof beheerd door Coöperatie Esbeek. De Coöperatie heeft een beheercommissie samengesteld die samen zorgdragen voor het reilen en zeilen van ons bruisende dorpscafé. Van financiën tot communicatie, alle takken van sport zijn binnen deze commissie vertegenwoordigd. En natuurlijk is er ook een ‘uitbater’ gevonden. Namens de Coöperatie zal Jan Pulles het dagelijkse aanspreekpunt zijn van café Schuttershof, natuurlijk in samenwerking met het enthousiaste team van medewerkers, want dat is ongewijzigd gebleven!

Leer meer over ons en de geschiedenis van Café Schuttershof.

Verder terug

De eerste horeca-activiteiten op de plaats van Schuttershof starten in het jaar 1909. Voor de basis van het café moeten we nog 7 jaar verder terug in de tijd. Het perceel waar het huidige Schuttershof nu staat werd in 1902 door wagenmaker en aannemer Doruske Smolders gekocht. Hij bouwde er een nieuw huis en een timmerwinkel. Samen met z’n vrouw Dina stichtte Doruske een kinderrijk gezin met 6 dochters en 3 zonen. Op 30 maart 1909 richtte Doruske in zijn huiskamer een café in en stond daarbij dus aan de wieg van Café Schuttershof. Een jaar later, in april 1910, kreeg Doruske van de gemeente een vergunning voor het oprichten van een schietterrein voor een kleine kruisboog. De baan mocht 10 meter lang worden. In maart 1925 vroeg Doruske vergunning aan voor een schutterij. Aanleiding was dat de herberg van Coob de Kort gesloten werd en de handboog een nieuw onderkomen zocht. Aangezien Doruske al een kruisboogbaantje had kwamen ze bij hem terecht. Aanvankelijk tekende pastoor Priems bezwaar aan tegen de vergunningaanvraag, maar na een verhoging van zijn jaarsalaris met 20% verzette hij zich niet meer.

In 1936 trouwde oudste zoon Willem met de Tilburgse Cor Totenberg, zij namen de timmerwinkel en het café over van Doruske. In de oorlog werd het café gevorderd door Duitse soldaten. In 1947 vertrok Willem Smolders naar Tilburg en begon een café op de hoek van de Koestraat. De herberg met winkel in Esbeek werd overgenomen door Janus Jansen. Hij is nog niet eens begonnen met de winkel als hij het pand in 1951 alweer te koop zet.

Het pand werd gekocht door Jan van Raak (d’n Ouwe Jan), de eigenaar van café Kerkzicht, met de gedachte dat hij dan in Esbeek-dorp geen concurrentie meer had. Aanvankelijk werd de herberg geëxploiteerd door zoon Jan van Raak, maar deze nam in 1953 definitief de bakkerij en het bijbehorende café Kerkzicht over.

Zijn zus Threes trouwde in oktober 1953 met Piet Smolders uit Hilvarenbeek en zij namen het vrijgekomen pand over. Piet runde samen met zijn broer Ad aannemersbedrijf Smolders in Hilvarenbeek en verbouwen was hem op het lijf geschreven. Onder het bewind van Piet en (vooral) Threes groeide het café uit tot een vaste waarde in Esbeek. Zij gaven het café in 1954 ook de naam Schuttershof, tijdens een rondrit gezien op een café in West-Brabant. In 1957 bouwde Piet een feestzaal, maar de vergunning had nogal wat voeten in de aarde. Pas toen Burgermeester Meuwese tijdens een feest in het café zelf ervaarde dat een feestzaal geen overbodige luxe was, ging B&W overstag. Enkele jaren later werd het café nog verbouwd en kwam het woongedeelte erboven.

In 1988 hebben Piet en Threes café-zaal Schuttershof overgedragen aan hun zoons Riny en Ad. Nadat Ad na enkele maanden later bij een ongeluk om het leven kwam, heeft Riny het bedrijf nog voortgezet tot 2000. In die periode werd het dorpshuis erbij betrokken en verbouwd tot feestzaal en de oude feestzaal werd supermarkt.

In 2000 namen Wout en Maria Smolders Schuttershof over en werd de supermarkt verbouwd tot pannenkoekenhuis. Wegens gezondheidsredenen moesten Wout en Maria de exploitatie na enkele jaren alweer uit handen geven middels verhuur van het pand. Uiteindelijk hebben zij Schuttershof in 2007 verkocht aan Coöperatie Esbeek, oftewel de Esbeekse bevolking. Om te voorkomen dat het laatste café uit het dorp zou verdwijnen werd immers besloten om het gezamenlijk te kopen. Middels de verkoop van certificaten en een aantrekkelijke lening van de Rabobank werd de koop gefinancierd. Aangezien er nog geld over was werd m.b.v. vrijwilligers eerst de verouderde feestzaal verbouwd in 2007. Eind 2008-begin 2009 werd vervolgens het oude pannenkoekenhuis verbouwd tot dorpshuiskamer. Met dit project nam Esbeek deel aan de Brabantse Dorpenderby en werd en passant ook nog eens de eerste prijs à € 50.000,- binnengesleept.

Precies 100 jaar nadat Doruske Smolders een café begon in zijn huiskamer, werd op 15 mei 2009 de dorpshuiskamer bij het café geopend. Na één eeuw Schuttershof is de cirkel dus weer rond, maar nog lang niet af. Een jaar later wordt ook het café aan een flinke verbouwing onderworpen. Ook bij de verbouwing van het café zijn de vrijwilligers onmisbaar en na de heropening van het café is het hele pand vernieuwd.

7 dagen per week

Geopend

Voor lunch, diner, borrelen, feesten, vergaderingen en meer!

Openingtijden

Dagelijks geopend vanaf 10:30.
De sluitingstijd varieert.

Keuken geopend vanaf 11:30 tot 20:30

Tot zo!

Dorpsstraat 2, 5085 EG Esbeek
Noord-Brabant, Nederland

Privacyverklaring | Webdesign & realisatie Pulles Media Design